Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Marvell ολοκλήρωσε την ανάπτυξη ενός νέου system-on-a-chip (SoC), το οποίο προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες των επερχόμενων smartphones και tablets. Το νέο chip ονομάζεται Armada 628, βασίζεται στην τεχνολογία της ARM και περιλαμβάνει τρεις επεξεργαστικούς πυρήνες, με τους δύο από αυτούς να τρέχουν στην εντυπωσιακή συχνότητα του 1.5GHz.

Ο τρίτος πυρήνας τρέχει στα 624MHz και αποτελεί το system monitor. Αναλαμβάνει τα απλά καθήκοντα και ενεργοποιεί τους δύο ισχυρότερους πυρήνες όταν απαιτείται περισσότερη ισχύς. Το νέο SoC της Marvell ενσωματώνει 3D engine, η οποία περιλαμβάνει 4 unified shaders ικανούς να απεικονίζουν 200 εκατομμύρια τρίγωνα το δευτερόλεπτο. Τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά του Armada 628 περιλαμβάνουν αναπαραγωγή video στα 1080p, HDMI output και υποστήριξη USB 3.0.

Δεν είναι γνωστό πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά, ωστόσο το γεγονός ότι έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται δείγματα σημαίνει ότι μπορεί να το δούμε σε μαζική παραγωγή μέσα στο πρώτο μισό του 2011.

Advertisements